- Г-н Кутев, БСП в кондиция ли е за местните избори

...
- Г-н Кутев, БСП в кондиция ли е за местните избори
Коментари Харесай

Без твърдото сработване на Борисов и Пеевски нямаше да сме в това положение

- Г-н Кутев, Българска социалистическа партия в кондиция ли е за местните избори поради свадите, които се случиха директно преди формалния старт на акцията в партийните организации във Варна, Сандански, Велико Търново и други места?

- В по-добра кондиция сме, в сравнение с бяхме на предишните локални избори преди 4 година Между другото, тези избори са най-трудните за управлението на партията. Убеден съм, че резултатите ще бъдат очевидно по-добри, в сравнение с предходните локални. Те обаче наложително ще доведат до проблеми в управлението на Българска социалистическа партия, тъй като всяка партия е сензитивна към локални избори, защото касаят извънредно доста хора. Това са процеси, които мъчно се удържат и се управляват. Резултатът сигурно ще бъде спорен, само че ще имаме по-добри резултати.

- Защо да са проблематични за партийното управление?

- Защото управлението влезе много жестоко от позиция на разпоредбите. Последният човек съм, който ще пази Борислав Гуцанов към варненските проблеми, примерно. Въпросът е обаче, че когато локалната организация подреди листата, Националният съвет (НС) не може да я пренареди, защото е противоуставно. Надявам се никой да не заведе каузи, само че в случай че го направи, той може да завоюва. И представете си някой от Българска социалистическа партия да води каузи против управлението, какъв ще е резултатът от всичко?!

В края на краищата законността и демокрацията се крепят на някакъв ред. Ние имаме написан подобен и в неговите рамки нещата би трябвало да се съблюдават. В противоположен случай цялата концепция за организация се разпада. Не можеш да ръководиш организация през нейния разпад, т.е. не можеш да искаш да си водач на една партия и да нарушаваш устава й.

- Но Корнелия Нинова не може да не го осъзнава. Или е продължение на държанието й от последния конгрес през лятото, когато отдръпна към този момент подадената пред Националния съвет (НС) оставка?

- Тогава също ставаше дума за нарушение на устава, тъй като в него ясно написа, че оставка не се подава пред конгреса, а пред Народно събрание. Конгресът трябваше единствено да узакони оставката. Нинова можеше да задейства и други механизми - в това число да желае избор на доверие от конгреса и той да й го даде, което щеше и да се случи. Защото в левицата не желаеме крамоли, борби за върховете. Убеден съм, че никой в Народно събрание не желае да влиза в следващите противоборства. Аз също не желая борби, само че желая ръководителят на партията да съблюдава разпоредбите. И в тези правила да се дава опция да се развиват хората в Българска социалистическа партия. Партията сме всички ние - не Корнелия Нинова, не Сергей Станишев или различен. Няма по какъв начин да правиш политика, в случай че не успееш да обединиш хората си. Всичко друго е съсипия и разпад.

- В БСП непрекъснато се чуват гласове за обединяване, за прекъсване на вътрешните войни и прочие, а в последно време Нинова от ден на ден е упреквана, че ръководи еднолично.

- Партията не се ръководи напълно еднолично, тъй като има някакъв ред - Народно събрание и Изпълнително бюро. Друг е въпросът доколко това бюро сега е в положение да бъде регулатор на процесите в партията и доколко просто повтаря концепциите на Нинова. Не съм срещу водачеството да се демонстрира под една или друга форма, но то би трябвало да прави две неща - да води към потребна за общността цел и да има резултати и да се прави по правила, които да поддържат тази общественост.

Най-тежкото, което унищожава една организация, е нарушаването на разпоредбите от самото управление. В момента, в който това се случи, се стига до разпад. Същото е и в страната.

- В този подтекст последните месеци страната се тресе от митинги, има публичен отпор против единствената кандидатура за основен прокурор - Иван Гешев. Той тематика табу ли е за Българска социалистическа партия, тъй като не се чу някаква ясна позиция на левицата?

- Не е табу. Корнелия Нинова изрази ясна позиция, в която има логичност. Тя сподели, че всички тези проблеми, които съществуват към избора на нов основен прокурор, бяха заложени в така наречен правосъдна промяна, в разделянето на Висшия правосъден съвет на две елементи и прочие Тогава декларирахме, че всичко това ще докара до проблеми, което се и случва. Не Народното събрание избира основния прокурор по конституция, само че нашата работа е да напишем законите по този начин, че те да работят и обществото да върви напред.

Друг е въпросът можеш ли да стоиш отвън злободневието. Можеш ли, когато хората са на улицата, когато има  митинги, да стоиш в една царствена извисеност и да заявяваш " Аз ви споделих! " Настоящата власт със законодателните й начинания, с дейностите й, се обезсмисля от ден на ден. Определени хора, които всички знаем, стартират да овладяват всичко. Защото връзката сред Гешев и избрани депутати от ДПС е безусловно недвусмислена.

- Кажете кои са те?

- За мен е явно, че Делян Пеевски има тежко въздействие върху правосъдната система на разнообразни равнища. Дали това въздействие е до степен на цялостно послушание, или е отчасти, е обособен въпрос, само че виждам, че той го има.

- Как се стигна до това въздействие и кой му го разреши?

- Идеята, че Пеевски е станал толкоз мощен, несъборим и незаобиколим с помощта на Бойко Борисов, не е вярна. Борисов е един от хората, както и държавните управления му. Както и с помощта на услугите, които са си правили между тях. Те са основна част от сегашната обстановка, само че тя не е единствена. Делян Пеевски е събитие, което се ражда по-рано и зад него, за жалост, стоят сили от цялата политическа система. И продължава да влияе по всевъзможен метод. Учудвам се на силата, с която влиза в спорове с цялата страна, имайки чувството, че е недостижим.

Най-много ме плаши наглостта, че можеш да правиш всичко това. Все отново, когато управляваш сериозна част от медиите, даже мисля, че сега стартира да придобива монопол в тях, и когато имаш тези въздействия, изкривяваш демократичната система на страната и това към този момент се трансформира в политически проблем. Всички политически сили имат заслуга да се стигне дотук, само че последните 10 г.  на процедура са на Борисов. Без твърдото сработване на Борисов и Пеевски нямаше да стигнем до тази обстановка.

Големият въпрос е има ли мощ, която може да спре всичко това, т.е. политическата ни система и страната да могат да излязат на прав път, в случай че се окаже, че въпреки всичко тя съществува. За мен силата е някакъв комплекс от политически фактори и гражданско общество. Защото тези фактори явно са слаби и няма по какъв начин да го създадат сами.

- Имаме митинг против Гешев, митинги за свободата на словото и против протичащата се политическа интервенция в БНР, стартира шпионски скандал, " Апартаментгейт ", афери с къщи за посетители и какви ли не други кавги. И във всичко това Българска социалистическа партия, вместо да се съобщи като същинска съпротива, тя се занимава със себе си и по-незначителни въпроси...

- Да, можеше и трябваше Българска социалистическа партия да го направи. Но не мисля, че от самото начало единствено губим. Когато оценяваме активността на актуалното управление, не би трябвало да считаме, че тя се състои единствено от загуби. Трябва да забележим обаче по какъв начин да продължим нататък - с задоволително ясна визия.

Българска социалистическа партия има два съществени казуса. Ние обсъждаме всички проблеми и даваме отзиви по тях, което не води до средата. Вярно е, че като си в съпротива, нямаш и доста от инструментите за деяние, които държи ръководещата партия. Въпреки това политическо деяние е допустимо и от говорене се постанова да се мине към деяние, което и основно.

Другият проблем е, че сме прекомерно реактивни на дребни проблеми и нямаме поредна политика. Не съумяваме да създадем в жителите и гласоподавателите усещането, че ние сме наясно със себе си. Накрая, като питаш защо се бори Българска социалистическа партия, на хората не им е ясно.

Смисълът не е кой ще ръководи Българска социалистическа партия, а допустимо ли е да отвоюваме естествените неща за хората. Над 1 млн. са тези, които са под линията на бедността, стотици хиляди са работещите небогати, които нямат пари да изкарат до края на месеца, съвсем рухнала здравна система, пенсионната система е пред колапс и евентуално скоро ще забележим резултата от него. Това са действителните проблеми. Искам да видя индивида, който ще изкара страната от тази обстановка. Който има визията за 5 или 10 година, който хваща верижката и стартира да тегли страната...

- В Българска социалистическа партия има ли подобен човек?

- Убеден съм, че го има. Но ни е нужна друга чуваемост, би трябвало да седнем и да се разберем, че имаме общи цели, а не от самото начало да играем тази партизанщина и едните да цакат другите. Опитвам се да бъда положителен и да оказвам помощ каручката да бъде изтеглена и доколкото мога да заявя позиция, когато виждам, че нещата не са правилни. Това не е битка за власт, а за оцеляване на партията.

- Какво ще приемете за триумф след тези избори?

- Мая Манолова има шансове за триумф в София и това би било пробив и на Българска социалистическа партия за столицата. Въпреки че Манолова се дистанцира от партията, което може би в дадени размери е вярно, само че има смисъл да се прави всичко, в случай че най-сетне има ляв кмет тук. Няма да оправдае възможни други загуби. Но най-важното е дали можем да отвоюваме действителни благоприятни условия за жителите без значение членове на коя партия са. Да успеем да притиснем възприятието за невъзможност, че няколко индивида тормозят нацията. Трябва да бъдат махнати по някакъв метод от публичния развой - не поради персонална ненавист към тях или с линч.

- Казвате би трябвало, а може ли?

- Трябва да може. Ако някой каже, че не може, то това би бил краят на обществото ни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР